Verslag 2005

De internationale in Salamanca van 3 juli tot 12 juli

Na een vliegreis van twee uur en een even lange busreis kwamen we aan in Salamanca. De twee begeleiders Hans en Ad gingen naar een hotel, de vijf deelnemers naar studentenappartementen. 's Avonds een welkomstdiner.

Maandag was eerst de opening van de olympiade, waarbij elk land zich voorstelde.

Daarna gingen de begeleiders vertalen en de deelnemers maakten een tour door de stad. Dinsdag was de grote theorietoets.

Terwijl de begeleiders nu even tijd hadden voor een excursie naar Segovia.

s' Avonds wachtten de gemaakte opgaven, maar ook een optreden van flamencodansers.

Woensdag konden de studenten naar Segovia, de begeleiders konden de experimentele toets bekijken en vertalen Donderdag, de grote experimentele toets! Indrukwekkend met een 350 deelnemers tegelijk aan de slag!

De begeleiders konden een tour door de stad Salamanca maken, veel gingen echter de theorie nakijken of daar de laatste hand aan leggen.

s' Middags een lezing over don Quixote en een lezing door nobelprijswinnaar A. J. Legget en daarna gezamenlijk diner van begeleiders en deelnemers (om bij te praten over het experiment)

De deelnemers gingen vrijdag naar een technologiecentrum en naar Valladolid en hadden 's avonds een concert van een big band.

De begeleiders konden het werk nakijken en 's avonds naar een virtuoos gitaarduo "Duo Pinto". Zaterdag was de dag waarop begeleiders en het academisch comité van de organisatie per land met elkaar spraken over de verstrekte punten. Stevige discussies zorgden ervoor dat pas na middernacht alles afgerond was. Zondag gingen begeleiders en deelnemers naar ciudad Rodrigo, een oud vestingstadje. In een groot reort in de buurt is de lunch gebruikt en zijn we tot na het diner gebleven. Een rustige dag dus.

Maandag:

Eindelijk de uitreiking van de prijzen en de slotceremonie. Een lange zit maar wij kwamen er vandaan met drie eervolle vermeldingen!

Hierna restte nog het slotdiner dat we samen met de vlaamse delegatie hebben genuttigd. Dinsdag weer huiswaarts met iets vollere koffers. Al met al zijn we een hele ervaring rijker!

De nationale eindronde in juni

Met 15 jongelui aan een week vol natuurkunde beginnen is niet niks.

Dat betekent een week lang met elkaar optrekken, slapen, eten, college volgen, pret maken en af en toe tegen elkaar strijden bij toetsen over practicum en theorie.

Slaapzaal van de jongens

Het slapen gebeurde dit jaar in twee zalen in een hotel in hartje Groningen. Daar is nog veel gestudeerd, gekaart, geslapen...

De eerste dagen was er veel college over foutenanalyse, mechanica, relativiteitstheorie, warmteleer.

College relativiteitstheorie door Hans Jordens. Op vrijdag was er een excursie naar Dwingeloo, waar onder andere aabdacht besteed is aan de nieuwe radiotelescoop LOFAR en ook voor de oude radiotelescoop die op het moment wordt opgeknapt voor meer educatieve doeleinden.

Uitleg bij de oude radiotelescoop

Op zaterdag was de practicumtoets, waar de deelnemers metingen moesten doen aan een slingerende staaf en aan een eigengemaakte zonnecel.

Thessa en Fianne druk met de bifilaire slinger

Paul bij de zonnecel en een overzichtsfoto bij de zonnecel

Lieke kijkt na, Hans en Ad voeren de gegevens in.

Nadat de proef was nagekeken en de beoordeling was ingevoerd, stond zondag Schiermonnikoog op het programma. Het was koud en niet altijd droog maar dat mocht de pret niet drukken. Op de paar vragen die zijn gesteld is fanatiek gezocht naar een antwoord en veel eilandbewoners zijn ondervraagd om achter de antwoorden te komen.

De hele ploeg deelnemers met de drie begeleiders, rechts een paar deelnemers die net hun fiets hebben ingeleverd en naar de boot lopen.

Maandag was er weer college, nu over wisselstromen en elektriciteit en over golven en optica.

College optica en golven

Natuurlijk waren er ook steeds werkcolleges gepland

Oud-olympiadewinnaar Kasper aan het uitleggen bij Ingeborg en een overzichtje

Dinsdag was dan de theorietoets

Zwoegen bij de theorietoets en 's avonds eten bij de Griek

Woensdag was de prijsuitreiking, wat zenuwslopend is voor de deelnemers. Voor Bram heel vervelend, hij werd zesde...

Thessa krijgt de eerste prijs

Een HighTea na afloop

En nog eens de vijf winnaars!